dobar krevet


“Tražimo udoban krevet”. To je najčešće prva stvar koju svaki kupac kaže kada uđe u prodajni salon. No, na pitanje što je udoban krevet i kako odabrati najbolji - nema jednostavnog odgovora. Treba voditi računa o mnogo stvari. 

Spavanje nije gubljenje vremena niti stanje bez svesti, već nužan proces za regeneraciju  tela. Zdrav i udoban san može vas preporoditi preko noći, ali samo ako je krevet  u kojem provedete trećinu života  udoban i prilagodljiv. Dobar krevet osim estetskog izgleda, treba biti udoban i dovoljno prostran. Kod kreveta gledajte i konstrukciju, a ne samo njegovu cenu. Pazite kod izbora veličine kreveta, naravno većina nas je mišljenja da krevet nikada ne može biti preveliki ali zato može biti preveliki za sobu u kojoj ćete ga držati. Pre kupovine Vašeg kreveta svakako proverite dimenzije svog prostora. Izbor kreveta nije samo kupovina komada nameštaja na kom ćete spavati. Pa bi valjalo dobro razmisliti. Tim pre što je reč o dugoročnijoj investiciji.

Podloga, uz kavlitetan dušek definiše kvalitet spavanja. Podloga je što vrlo važna za zdravo spavanje jer kroz nju cirkuliše vazduh, dušek diše i vlaga koja se stvara od topline tela se ne kondenzuje. Teške osobe bi uvek trebalo da traže čvršće podloge, a i osobe koje imaju bolove u leđima takođe. Uzalud vam ispravan dušek ako leži na lošoj podlozi. Krevetna podloga bitan je deo krevetnog sistema i mora odgovarati zadanim standardima. Dobra je samo elastična podloga koja pravilno raspoređuje telesnu masu.

Pre nego što kupite krevet razmislite o veličini, to vam može biti najveća briga. Optimalna širina kreveta je da oba partnera mogu da legnu rame uz rame sa rukama iza glave tako da im se laktovi ne dodiruju. Krevet treba da bude duži makar 10 cm od višeg partnera.

Treba znati šta se od kreveta očekuje i kakav izgled želimo i imati na umu da je za udoban krevet najvažniji  odgovarajući dušek. Svako pri spavanju bira najudobniji položaj, pa tu nema pravila. Zato je ispravan krevet preduslov za preventivu od oboljenja kostiju i kičme.