kako izabrati odgovarajući dušek?

Nažalost, ne postoji univerzalni savet koju vrstu dušeka izabrati. Izbor najboljeg dušeka razlikuje se od  osobe do osobe i zavisi o ličnim karakteristikama tela. Oni koji vole spavati na boku više će uživati na mekšim dušecima.

Tvrđi dušeci mogu biti neudobni u takvoj pozi, za razliku od mekših koji će ravnomerno rasporediti pritisak. A ako volite spavati na stomaku, tvrđi dušek sa čvrstom površinom je bolji izbor. U kojoj god pozi spavali, posebnu pažnju obratite na svoju kičmeni stub - koji uvek mora biti ravan, tj. dok ležite kičma treba izgledati isto kao i dok stojite.

Odgovarajuća tvrdoća dušeka zavisi od vaše telesne težine. Osobama sa manjom telesnom težinom preporučujemo mekanije dušeke, a osobama sa većom telesnom težinom tvrđe dušeke. Istraživanja pokazuju da se čovek se tokom spavanja okrene čak do 40 puta. Pri tome, dušek se mora brzo prilagoditi, kako bi pritisak ponovo bio ravnomerno raspoređen po celom telu.

Dušek treba biti najmanje 10 cm duži od vas i po mogućnosti što širi. Ako dušek deliti s još jednom osobom, širina treba biti tolika da kada oboje legnete na leđa i stavite ruke ispod glave, ostane dovoljno praznog mesta između vas dvoje, te između svake osobe i ruba dušeka.

Novi dušek verovatno neće biti sasvim udoban prvih nekoliko noći, ili čak naedelja, pogotovo ako ste promenili u potpunosti vrstu dušeka. Ako ste do sada spavali na neudobnom dušeku vaše se telo naučilo namestiti u udoban položaj pa će vašem telu trebati jedno vreme da se navikne na novu podlogu koja pruža više podrške.