Nekoliko saveta za kupovinu jastuka

Bez obzira na vaš položaj tokom spavanja, jastuk treba da ispuni liniju ispod glave i vrata, kažu stručnjaci. Savet je da pronađete jastuk koji će pružiti dovoljno potpore vašem vratu. Položaj vašeg tela u toku spavanja je izuzetno značajan faktor kod izbora jastuka.

Osobama koje najčešće spavaju na stomaku, odgovaraće mekani jastuci. Za one koji spavaju na leđima odgovaraju srednje tvrdi jastuci, a za sve one koji najviše vole da spavaju na boku, odgovaraju jastuci koji nude čvršću potporu. Ukoliko patite od alergija, vodite računa da nabavite hipoalergenski ležaj, jer alergeni mogu značajno oštetiti kvalitet Vašeg sna.

Čak i u krevetu možete sebi pomoći malim dodatnim jastucima – npr. tvrđim jastučićem za pod leđa ili posebno oblikovanim jastučićima za vrat; prijatno je podignuti noge na veliki jastuk, ili barem staviti jastuk pod blago savijena koljena; postoje i dugi valjkasti jastuci (tzv. body pilllow) kojim se može podupreti leđa kod spavanja na boku i istovremeno na njega osloniti nogu ili ruku – takav jastuk dobro dođe u odmakloj trudnoći!

Pri izboru visine jastuka imajte na umu da je vaš idealni položaj spavanja onaj u kojemu je kičma potpuno ispravna. Položaj u kojem spavate treba odrediti visinu jastuka koji trebate izabrati. Stručnjaci, inače, savetuju da se jastuk menja na svake dve godine, opasnost po zdravlje preti iz starog jastuka, zbog grinja i bakterija, koje podstiču razne alergije i astmu.

Tokom ležanja mišići vrata i leđa treba da budu opušteni, svaka napetost govori da jastuk nije odgovarajući. Koliko je bitna dobra oprema za spavanje znamo svakog jutra kada ustanemo iz kreveta. Prodajni saloni R-Dreams nude veliki izbor jastuka različitih proizvođača. Probudite se srećni i opušteni, izaberite pravi jastuk za Vas!